Treceți la conținutul principal

„Voi pune accent pe o pregătire profesională mai eficientă a poliţiştilor de ordine publică!”

- interviu cu Cătălin Ilinca, şeful Serviciului Ordine Publică al IPJ Olt (SURSA: evenimentdeolt.ro) 

De la începutul acestui an, sunteţi şef cu concurs al Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Olt, după ce anterior aţi ocupat această funcţie prin împuternicire. Care au fost, până acum, „probele de foc” ale acestei funcţii
Nu pot spune că am întâmpinat, până acum, „probe de foc” ale funcţiei de şef al Serviciului de Ordine Publică (SOP), având o experienţă în mai multe domenii ale activităţii de poliţie (cercetare penală, control intern, ofiţer şi şef de secţie poliţie rurală), fapt care a contribuit la o acomodare destul de facilă la atribuţiile de şef SOP. Având în vedere faptul că unul dintre atributele principale ale şefului SOP este de a operaţionaliza, îndruma şi evalua activitatea poliţiştilor din cadrul birourilor şi formaţiunilor de ordine publică, m-am preocupat, în principal, de evoluţia fenomenului infracţional din competenţa poliţiştilor de ordine publică, precum şi de cunoaşterea poliţiştilor de ordine publică. 
Cu ce greutăţi se confruntă un poliţist în ziua de azi? 
În orice domeniu de activitate, cred că este mereu loc de „mai bine”. Ar fi oportun ca structurile de ordine publică să aibă o dotare logistică mult mai bună, adaptată evoluţiei situaţiei operative. De asemenea, având în vedere faptul că poliţiştii îşi petrec o mare parte din viaţă la serviciu, apreciez că ar mai trebui îmbunătăţite condiţiile de muncă ale poliţiştilor de ordine publică, în special a celor din mediul rural. 
Printre atribuţiile dumneavoastră se regăseşte şi controlul posturilor de poliţie comunale. Unde aţi constatat până acum deficienţe şi în ce au constat? Ce măsuri s-au luat? 
Activitatea unui poliţist în mediul rural este una complexă, de la activităţi de prevenire şi combatere a infracţiunilor, până la supraveghere, îndrumare şi control pe linie rutieră, până la asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică pe raza localităţii şi la cea de soluţionare a dosarelor penale aflate în lucru. Consider că activitatea de îndrumare şi sprijin este mult mai importantă decât cea de control, iar deficienţele constatate în urma controlului trebuie remediate în cel mai scurt timp, printr-o implicare mai activă a tuturor poliţiştilor, atât cu funcţii de execuţie, cât şi de conducere. 
Care ar fi localităţile cu cele mai multe infracţiuni stradale şi ce măsuri s-au luat pentru combaterea acestui fenomen? 
Cele mai multe infracţiuni stradale se comit în mediul urban, municipiul Slatina fiind localitatea cu un număr mare de astfel de infracţiuni. Ca măsuri de combatere a acestui fenomen, în vederea asigurării unui climat de siguranţă civică şi diminuarea fenomenului infracţional, se vor intensifica activităţile desfăşurate de structurile de ordine publică, prin organizarea de acţiuni preventiv – reactive, în sistem integrat, fiind folosite, în mediile, locurile şi zonele de interes operativ, alături de efectivele Poliţiei municipiului Slatina şi cele ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Olt. De asemenea, vor fi organizate acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii actelor antisociale în baruri, societăţi comerciale şi proximitatea acestora şi vor fi angrenate toate resursele disponibile de la structurile de ordine publică, pentru o mai bună acoperire a spaţiului public şi desfăşurarea în sistem integrat a misiunilor şi activităţilor de ordine publică. 
Care a fost cea mai dificilă intervenție la care ați luat parte? 
Una dintre intervenţiile cele mai dificile a fost aplanarea stării conflictuale apărută după producerea unui accident rutier, a cărui victimă a fost un copil, fapt ce a creat o stare generală de nemulţumire în rândul persoanelor de la faţa locului. A trebuit să explicăm cetăţenilor că legea se aplică de către sistemul judiciar şi nu de către ei şi, gradual, starea conflictuală dintre şofer şi rudele copilului victimă s-a aplanat. 
La posturile comunale sunt o serie de angajaţi la început de carieră, din sursă externă, printre aceştia regăsindu-se şi femei. Reuşesc ele să facă faţă provocărilor acestei meserii, să îşi impună autoritatea atunci când este cazul, având în vedere faptul că uneori se confruntă nu doar cu situaţii dificile, ci şi cu mentalităţi învechite? 
Uneori, sunt situaţii când colegele noastre se impun mai bine decât colegii lor, iar mentalităţile învechite nu se mai regăsesc în poliţia olteană, întrucât media de vârstă nu mai permite acest fapt. La evenimentele la care intervin, măsurile legale sunt aplicate în acelaşi mod, indiferent dacă la faţa locului se deplasează o poliţistă sau un poliţist. 
Anul 2016 a fost anul ieşirilor la pensie, foarte mulți poliţişti au părăsit sistemul. Cum îşi desfăşoară activitatea Serviciul de Ordine Publică în aceste condiţii, vă confruntaţi cu deficit de personal? 
Într-adevăr, deficitul de personal este o problemă cu care ne confruntăm, în ultima perioadă, mulţi poliţişti cu experienţă încheind raporturile de serviciu cu IPJ Olt, majoritatea din rândul celor de ordine publică. Deficitul de personal va fi acoperit în timp, fie prin transferul unor poliţişti din alte judeţe, fie prin încadrarea promoţiilor de agenţi de la şcolile de profil sau a celor care au terminat Academia de Poliţie. 
Ce vă propuneţi să faceţi pentru îmbunătăţirea activităţii Serviciului de Ordine Publică, la nivelul judeţului? 
Pentru îmbunătăţirea activităţii Serviciului de Ordine Publică, în perioada următoare voi coordona organizarea de acţiuni punctuale, în funcţie de evoluţia situaţiei operative, voi pune accent pe o pregătire profesională mai eficientă a tuturor poliţiştilor de ordine publică. Totodată, îi asigur pe toţi poliţiştii de ordine publică de sprijinul meu în problemele profesionale cu care se confruntă, iar uşa mea este mereu deschisă tuturor colegilor, pentru a găsi soluţii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…

Premiul I pentru copiii din Brâncoveni la Festivalul Internaţional „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei

Ansamblul Folcloric „Muguraşii Brâncovenilor” din comuna Brâncoveni a participat în perioada 7 – 9 mai 2017 la cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş. Şi de această dată, copii din ansamblu au reprezentat cu mândrie judeţul Olt şi au reuşit să se întoarcă acasă cu patru premii.
Concurenţa la această ediţie a festivalului a fost una acerbă, participând ansambluri din judeţele Maramureş, Olt, Bihor, Alba, Cluj, Brăila, Sălaj, Satu Mare, Botoşani, Prahova şi Bistriţa Năsăud, iar din străinătate au fost prezente formaţii din Serbia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Însă, Ansamblul „Muguraşii Brâncovenilor” din Brâncoveni a reuşit şi de această dată să impresioneze juriul şi a obţinut premiul I la secţiunea ansambluri folclorice. De asemenea, la secţiunea solişti vocali ansamblul a avut două reprezentante, Nicoleta Iordache reuşind să câştige premiul II, iar Luiza Elena Caluschi menţiune. Pe lângă spectacolul…