Treceți la conținutul principal

Ploile torenţiale şi vijeliile au creat probleme în judeţ

Mii de locuinţe din judeţul Olt au rămas fără curent electric în urma vijeliilor din ultimele zile, iar subsolurile mai multor instituţii şi case din Slatina şi Balş au fost inundate. Zeci de echipe ale societăţii de distribuţie a energiei electrice au fost în teren pentru a remedia defecţiunile, la fel şi echipajele Detaşamentului de Pompieri Slatina şi Garda de Intervenţie Balş ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt. 

Judeţul Olt s-a aflat în ultimele zile sub incidenţa unui cod portocaliu de ploi torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină, iar primele probleme create de vremea capricioasă au fost semnalate încă din seara zilei de duminică. Trei atenţionări de fenomene imediate au fost emise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru judeţul Olt, iar în localităţile Pleşoiu, Găneasa, Priseaca şi Valea Mare erau 2.739 de consumatori nealimentaţi cu curent electric. În satul Dranovăţu, comuna Găneasa, vântul aproape a doborât la pământ un stâlp de electricitate, iar pompierii de la Detaşamentul Slatina au asigurat măsurile specifice în zona producerii evenimentului şi au sprijinit echipele societăţii Distribuţie Oltenia pentru remedierea situaţiei. Luni, la primele ore ale dimineţii, 588 de consumatori din oraşul Corabia şi comunele Izbiceni, Tia Mare şi Urzica erau nealimentaţi cu energie electrică. Spre orele prânzului numărul consumatorilor rămaşi în beznă a crescut la 2.401, iar probleme majore erau semnalate în localităţile Corabia, Izbiceni, Ianca, Vădastra, Bucinişu. De asemenea, au fost afectate şi 67 de puncte de transformare. În tot acest timp, 25 de echipe ale societăţii de distribuţie a energiei electrice s-au aflat în teren pentru a remedia defecţiunile apărute.

Instituţii inundate şi probleme pe străzi 

Din cauza ploilor abundente, subsolurile şi demisolurile mai multor instituţii din oraşul Balş şi municipiul Slatina au fost inundate. Pentru evacuarea apei au fost solicitate să intervină echipajele de pompieri de la Garda Balş şi Detaşamentul Slatina. Subsolul în suprafaţă de 400 metri pătraţi al CEC Bank din oraşul Balş a fost inundat complet, adâncimea apei fiind de aproximativ o jumătate de metru, iar un beci al unei locuinţe de pe strada 1 Decembrie din Balş a fost, de asemenea, sub apă. În Slatina, s-au semnalat probleme în mai multe zone. Pompierii slătineni au fost solicitaţi să intervină la Colegiul Tehnic „Alexe Marin” pentru a asana apa de pe un hol de la demisolul clădirii unde se află atelierele unităţii de învăţământ. În aceeaşi zonă, echipajul Detaşamentului Slatina a acţionat pentru a scoate apa din curtea unei societăţi de confecţii, pentru a se evita inundarea unei hale de producţie. Ploaia a făcut ravagii şi în zona sediului unei firme de curierat de pe strada Piteşti din Slatina. Aici, apa acumulată în urma precipitaţiilor abundente a inundat curtea şi a intrat într-o hală care aparţine firmei de curierat. Pompierii slătineni au intervenit şi pe strada Eugen Ionescu, în Cartierul „600 de locuinţe”, pentru a asana apa dintr-un subsol de bloc. În Slatina au fost probleme şi pe strada Mihai Eminescu. O porţiune din această stradă, situată în apropiere de sediul Primăriei Slatina, s-a surpat din cauza ploilor. Autorităţile au luat decizia de a închide circulaţia pe acest tronson de drum până la remedierea situaţiei. Probleme au fost semnalate şi la ieşirea din Slatina, pe strada Drăgăneşti. În apropiere de podul de cale ferată un mal de pământ s-a surpat şi, timp de câteva zeci de minute, nu s-a mai putut circula pe un sens de mers. Reprezentanţii Poliţiei Locale Slatina au fost prezenţi în zonă şi, potrivit directorului Adrian Pop, proprietarul terenului respectiv ar putea fi sancţionat contravenţional. Proprietarul nu a tasat corespunzător malul de pământ care s-a surpat, deşi înainte a fost înştiinţat cu privire la această situaţie. Totodată, pompierii slătineni au intervenit şi în comuna Priseaca. Apa acumulată din precipitaţii, dar şi de pe un versant au inundat o anexă gospodărească, respectiv o bucătărie de vară, adâncimea apei fiind de aproape 10 centimetri. În aceeaşi zonă, şi o porţiune din drumul care tranzitează localitatea s-a aflat sub ape. 

Oltul, ameninţat de inundaţii 

Pe lângă codul portocaliu de ploi torenţiale, până marţi, la ora 18:00, există pericol de inundaţii pe mai multe râuri care traversează judeţul Olt. Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, de duminică seara, ora 20:00, şi până marţi, la ora 18:00, este cod galben de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice – Olt (n.red. – judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Olt, Gorj şi Dolj); Călmăţui, Vedea (n.red. – judeţele Argeş, Olt şi Teleorman). De asemenea, pe alte cursuri de apă care traversează Oltul până marţi, la ora 10:00, este instituit cod protocaliu de inundaţii. Acest cod a intrat în vigoare în noaptea de duminică spre luni, ora 02:00, şi este valabil până marţi dimineaţa, la ora 10:00, fiind anunţate inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice – afluenţii Oltului din judeţele Vâlcea, Argeş, Olt, Gorj şi Dolj; Călmăţui, Vedea (bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior) din judeţele Argeş, Olt şi Teleorman. „Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare. Atenţionările au fost trimise către toate localităţile din judeţ şi s-a dispus asigurarea permanenţei la sediile primăriilor. Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu «Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră»”, a precizat plutonierul major Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…

Premiul I pentru copiii din Brâncoveni la Festivalul Internaţional „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei

Ansamblul Folcloric „Muguraşii Brâncovenilor” din comuna Brâncoveni a participat în perioada 7 – 9 mai 2017 la cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş. Şi de această dată, copii din ansamblu au reprezentat cu mândrie judeţul Olt şi au reuşit să se întoarcă acasă cu patru premii.
Concurenţa la această ediţie a festivalului a fost una acerbă, participând ansambluri din judeţele Maramureş, Olt, Bihor, Alba, Cluj, Brăila, Sălaj, Satu Mare, Botoşani, Prahova şi Bistriţa Năsăud, iar din străinătate au fost prezente formaţii din Serbia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Însă, Ansamblul „Muguraşii Brâncovenilor” din Brâncoveni a reuşit şi de această dată să impresioneze juriul şi a obţinut premiul I la secţiunea ansambluri folclorice. De asemenea, la secţiunea solişti vocali ansamblul a avut două reprezentante, Nicoleta Iordache reuşind să câştige premiul II, iar Luiza Elena Caluschi menţiune. Pe lângă spectacolul…