Treceți la conținutul principal

Meşteri populari din Olt şi ucenicii lor, prezenţi la tabăra de creaţie din Călimăneşti

Localitatea vâlceană Călimăneşti găzduieşte, în perioada 3 – 9 iulie 2017, cea de-a XV-a ediție a Taberei de meșteșuguri „Maestru și ucenic. Meșteri cu mâini de aur”. Deschiderea oficială a taberei, care este organizată de Consiliul Judeţean Olt, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Olt, şi Primăria Călimăneşti, este programată pentru ziua de miercuri 5 iulie 2017 ora 16:00, în Parcul orașului Călimănești. 

„«Maestru şi ucenic. Meşteri cu mâini de aur» îşi propune să adune laolaltă meşterii populari şi cei mai buni ucenici ai acestora într-o tabără care a fost concepută nu numai ca o recompensă pentru cei mai buni ucenici ai fiecărui meşter în anul repectiv, ci şi să ofere posibilitatea de a învăţa de la personalităţi ale artelor populare tradiţionale şi specialişti în domeniu despre rolul acestora în noul context socio-cultural, despre necesitatea perpetuării acestor meşteşuguri, despre păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor populare mergând până la arta negocierii atunci când trebuie să îşi comercializeze produsele”, a declarat valeru Ciurea, consultant artistic în cadrul CJCPCT Olt, despre acest eveniment. Dumitru Liceanu, Ionel Cococi, Ştefan Truşcă, Alexandru Stan, Olguţa Alexandrina Filip, Daniela Voicu şi Petre Ciobanu sunt nume binecunoscute pentru măiestria şi pasiunea lor pentru artele populare tradiţionale, care au adus, în fiecare an, în această tabără de creaţie, ucenici care astăzi pot sta cu mândrie alături de meşterii lor. „Tabăra de creaţie «Maestru şi ucenic. Meşteri cu mâini de aur» a fost gândită ca o tabără itinerantă. Dacă în primii doi ani tabăra a avut ca loc de desfăşurare tabăra de la Moşteni, în anii următori a avut loc la Vitomireşti, Caracal, Călimăneşti, Nucşoara, Sibiu, Băile Olăneşti, Bistriţa Năsăud, Orşova. Iată că revenim acum la Călimăneşti, una din cele mai importante staţiuni ale Olteniei şi Munteniei, în virtutea unei relaţii foarte apropiate de colaborare pe care Oltul o are de ani buni cu Vâlcea prin instituţiile de cultură, derulând aici diverse proiecte. Ideea de bază pentru caracterul itinerant al acestei tabere este aceea de a face meşteşugurile tradiţionale şi pe reprezentanţii acestora cât mai vizibili, iar în felul acesta să facem cunoscut numele Oltului şi renumele pe care acesta îl are în rândul creatorilor şi păstrătorilor de artă populară din toata ţara”, a adăugat consultantul artistic Valeru Ciurea. Timp de o săptămână, în cadrul celei de-a XV-a ediţii a taberei de creaţie, care este un regal de artă populară autentică, pe aleile parcului din Călimăneşti şi pe faleza Oltului, meşterii populari din Olt şi ucenicii lor vor face demonstraţii ale meşteşugului lor, vor avea ateliere deschise, vor purta discuţii cu vizitatorii, prezentându-şi produsele, dar şi promovând zestrea bogată a celor trei mari zone etnofolclorice – Oltul, Romanaţiul şi Câmpia Boianului.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…

Premiul I pentru copiii din Brâncoveni la Festivalul Internaţional „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei

Ansamblul Folcloric „Muguraşii Brâncovenilor” din comuna Brâncoveni a participat în perioada 7 – 9 mai 2017 la cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş. Şi de această dată, copii din ansamblu au reprezentat cu mândrie judeţul Olt şi au reuşit să se întoarcă acasă cu patru premii.
Concurenţa la această ediţie a festivalului a fost una acerbă, participând ansambluri din judeţele Maramureş, Olt, Bihor, Alba, Cluj, Brăila, Sălaj, Satu Mare, Botoşani, Prahova şi Bistriţa Năsăud, iar din străinătate au fost prezente formaţii din Serbia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Însă, Ansamblul „Muguraşii Brâncovenilor” din Brâncoveni a reuşit şi de această dată să impresioneze juriul şi a obţinut premiul I la secţiunea ansambluri folclorice. De asemenea, la secţiunea solişti vocali ansamblul a avut două reprezentante, Nicoleta Iordache reuşind să câştige premiul II, iar Luiza Elena Caluschi menţiune. Pe lângă spectacolul…