Treceți la conținutul principal

Fotografii şi obiecte de ceramică de pe meleagurile Oltului, expuse la Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului din Bucureşti a fost, la sfârşitul săptămânii trecute, gazdă a forumului „China - Central and Eastern European Countries (CEEC) Political Parties Dialogue 2017” (Dialogul partidelor politice China – țările Europei Centrale și de Est 2017). Oltul a fost prezent în cadrul forumului cu o expoziţie de fotografie şi obiecte de ceramică. 

Organizatori ai marelui eveniment româno-chinez au fost Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR), în colaborare cu Partidul Social Democrat și Republica Populară Chineză. Delegația foarte numeroasă a Chinei a fost condusă de Liu Yunshan, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Comitetului Central al PCC. Cu ocazia desfăşurării forumului la Palatul Parlamentului, UNJCR a organizat și o expoziție cu caracter de informare, având ca subiect principalele atracții turistice, dar și de prezentare a costumului popular, a obiceiurilor și tradițiilor românești, a muzicii populare și a dansurilor precum și a unor obiecte realizate de meșteri populari. Delegația din judeţ care a reprezentat Consiliul Judeţean Olt a fost constituită din George Smarandache, reprezentant al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Olt, Ionel Cococi, meșter ceramist de la Vădastra, și Valeru Ciurea, consultant artistic în cadrul CJCPCT Olt. Pe lângă olteni, au mai expus reprezentanți ai județelor Vâlcea, Vrancea, Teleorman, Arad, Brașov, Tulcea, Mehedinți, Ialomița, Prahova și Buzău. „Oficialii chinezi, dar și cei aflați în suită, au fost deosebit de atrași de expoziția de fotografie reprezentată de lucrări fotografice realizate în cadrul taberelor de fotografie realizate în județul Olt în ultimii patru ani și semnate de artiștii fotografi Valeru Ciurea, Robert Kovacs, Ionela Fugărețu și Diana Mândrilă, cât și de obiectele expuse (n.red. – ceramică de Valea Oltețului realizată de meșterul Ștefan Trușcă de la Româna – Balș; ceramică de Vădastra realizată de meșterul Ionel Cococi de la Vădastra; sculptură tradițională în lemn realizată de meșterii Gheorghe Tănase și Alexandru Stan de la Corbu; costume populare din colecția Alexandrina Olguța Filip de la Cezieni; cojoace realizate de meșterul popular Dumitru Liceanu de la Vădastra), cât și de albumele și cărțile oferite, materiale de promovare a județului Olt. A fost, pentru noi, un bun prilej de a prezenta latura cultural-spirituală a județului Olt, dar și de a face un schimb de impresii și informații cu reprezentanții celorlalte consilii județene prezente la acest mare eveniment”, a spus Valeru Ciurea de la CJCPCT Olt.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…

Premiul I pentru copiii din Brâncoveni la Festivalul Internaţional „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei

Ansamblul Folcloric „Muguraşii Brâncovenilor” din comuna Brâncoveni a participat în perioada 7 – 9 mai 2017 la cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş. Şi de această dată, copii din ansamblu au reprezentat cu mândrie judeţul Olt şi au reuşit să se întoarcă acasă cu patru premii.
Concurenţa la această ediţie a festivalului a fost una acerbă, participând ansambluri din judeţele Maramureş, Olt, Bihor, Alba, Cluj, Brăila, Sălaj, Satu Mare, Botoşani, Prahova şi Bistriţa Năsăud, iar din străinătate au fost prezente formaţii din Serbia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Însă, Ansamblul „Muguraşii Brâncovenilor” din Brâncoveni a reuşit şi de această dată să impresioneze juriul şi a obţinut premiul I la secţiunea ansambluri folclorice. De asemenea, la secţiunea solişti vocali ansamblul a avut două reprezentante, Nicoleta Iordache reuşind să câştige premiul II, iar Luiza Elena Caluschi menţiune. Pe lângă spectacolul…