Treceți la conținutul principal

Trofeul „Maria Lătăreţu”, câştigat de olteanca Anişoara Popescu

După ce la începutul lunii trecute a câştigat trofeul Festivalului „Maria Tănase” de la Craiova, olteanca Anişoara Popescu, de 20 de ani, din comuna Cezieni, şi-a mai trecut în palmares încă un trofeu.

Tânăra solistă vocală a obţinut marele premiu şi trofeul celei de-a XXII-a ediţii a Festivalului Cântecului Popular Românesc „Maria Lătăreţu”, desfăşurat săptămâna trecută la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu, judeţul Gorj. Anişoara Popescu a impresionat juriul, dar şi publicul, cu două piese din zona Romanaţiului, respectiv doina „Intru-n casă de băiat” şi hora „Nu te ţine neică mare”, iar în timpul Galei Laureaţilor aceasta a fost anunţată că a obţinut trofeul „Maria Lătăreţu”. Valoarea premiului a fost de 3.000 de lei şi a fost oferit de Consiliul Judeţean Gorj, prin Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. Imediat după ce a aflat că este marea câştigătoare a festivalului de la Târgu Jiu, olteanca noastră a posta pe pagina sa de Facebook: „Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că mi-a dat darul de a cânta şi a bucura pe toată lumea cu vocea mea, iar în seara asta (n.red. – joi, 12 noiembrie) am ocupat a doua treaptă importantă din cariera mea şi anume trofeul Festivalului «Maria Lătăreţu»! Îi mulţumesc din nou deosebitei doamne Georgiana Ion pentru toate sfaturile şi învăţăturile pe care mi le-a spus cu atâta dragoste şi înţelepciune, şi nu în ultimul rând pentru textele pieselor inedite cu care am şi obţinut trofeul!”. Participant în concurs a fost şi tânărul Cosmin Scheanu, de 21 de ani, care, deşi este născut la Râmnicu Vâlcea, a reprezentat cu cinste aceeaşi zonă Romanaţi, având în vedere că acesta şi-a petrecut copilăria la bunicii săi din comuna Pârşcoveni, acolo unde a cunoscut cântecele, obiceiurile, dansurile populare din zonă şi frumoasele costume pe care bătrânii satului le purtau în zile de sărbătoare. Din nefericire, solistul vocal nu s-a numărat printre laureaţii festivalului, care s-a desfăşurat pe două secţiuni – solişti vocali şi solişti instrumentişti şi la care au participat 40 de concurenţi din ţară şi străinătate.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…

Premiul I pentru copiii din Brâncoveni la Festivalul Internaţional „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei

Ansamblul Folcloric „Muguraşii Brâncovenilor” din comuna Brâncoveni a participat în perioada 7 – 9 mai 2017 la cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş. Şi de această dată, copii din ansamblu au reprezentat cu mândrie judeţul Olt şi au reuşit să se întoarcă acasă cu patru premii.
Concurenţa la această ediţie a festivalului a fost una acerbă, participând ansambluri din judeţele Maramureş, Olt, Bihor, Alba, Cluj, Brăila, Sălaj, Satu Mare, Botoşani, Prahova şi Bistriţa Năsăud, iar din străinătate au fost prezente formaţii din Serbia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Însă, Ansamblul „Muguraşii Brâncovenilor” din Brâncoveni a reuşit şi de această dată să impresioneze juriul şi a obţinut premiul I la secţiunea ansambluri folclorice. De asemenea, la secţiunea solişti vocali ansamblul a avut două reprezentante, Nicoleta Iordache reuşind să câştige premiul II, iar Luiza Elena Caluschi menţiune. Pe lângă spectacolul…