Treceți la conținutul principal

România, în doliu naţional. 30 de tineri au murit în urma incendiului din clubul bucureştean

Tragedia care a avut loc vineri noaptea în clubul Colectiv din municipiul Bucureşti a lăsat răni adânci în sufletele membrilor familiilor care au pierdut pe cineva drag în acea seară nefastă. Bilanţul nenorocirii, care şochează întreaga lume, a ajuns duminică la 30 de morţi şi peste 180 de răniţi, dintre care aproximativ 150 au suferit arsuri grave. 

Toate victimele au fost transportate la spitalele din Bucureşti, dar şi din judeţul Ilfov, iar în după-amiaza zilei de duminică zeci de pacienţi erau în continuare în stare critică sau gravă. Infernul a izbucnit în momentul în care în club avea loc un concert rock, din timpul căruia nu au lipsit momentele pirotehnice. În momentul în care au pornit câteva artificii, scânteile au aprins buretele cu care era antifonat tavanul, iar în câteva secunde totul a fost cuprins de flăcări. Bucăţi din plafonul care ardea au căzut peste cele câteva sute de tineri care se aflau în club. Panicaţi, tinerii s-au îmbulzit să iasă afară pe singura uşă de evacuare a clubului, călcându-se în picioare. 27 dintre cei prinşi în capcana mortală au murit arşi de vii sau asfixiaţi din cauza fumului dens, iar bilanţul tragediei a ajuns duminică seara la 30 de morţi. Mulţi dintre tinerii care au reuşit să iasă sau au fost scoşi din clubul cuprins de flăcări au ajuns cu arsuri şi răni grave la unităţile medicale, zeci de persoane continuând să se zbată între viaţă şi moarte. 

Numărul deceselor ar putea creşte

Din nefericire, autorităţile estimează că numărul deceselor va creşte. „Cert este că familiilor li se explică care e nivelul de gravitate şi care sunt şansele. Acum noi explicăm nu neapărat familiilor, (...) noi explicăm populaţiei, care participă şi vedeţi foarte bine că populaţia simte ce se întâmplă şi este normal şi este corect, chiar foarte bine că există acest simţ de solidaritate şi populaţia este foarte interesată de ce se întâmplă mai departe cu răniţii. Şi este normal ca populaţia să înţeleagă situaţia şi să înţeleagă că din păcate, nu s-a terminat aici. Cel mai probabil, noi nu putem să spunem că vor mai fi încă 10, încă 15, încă 20. Aici depinde de statistică şi de analiza pe care o fac doctorii la fiecare caz”, a spus secretarul de stat Raed Arafat la Digi24. Întrebat, duminică, după o reuniune la Guvern, dacă procentul celor care ar putea să mai moară se apropie de 50% , Raed Arafat a răspuns că e posibilă o dublare a numărului actual al deceselor. „Cel puţin din ce s-a vorbit în cadrul discuţiei este posibil încă să se dubleze numărul actual al deceselor, adică să mai avem încă vreo 20 de decese în următoarea perioadă, este posibil, dar aceasta este o cifră care este foarte orientativă, asta nu înseamnă că aşa va fi”, a afirmat secretarul de stat. Potrivit Digi 24, Raed Arafat a explicat că declaraţia despre creşterea semnificativă a bilanţului victimelor a venit după o analiză făcută la Guvern, unde au participat ministrul sănătăţii, Nicolae Băncioiu, ministrul Gabriel Oprea, doctorul Ioan Lascăr de la Floreasca, specializat în chirurgie plastică şi arsuri, comandantul Spitalului Militar şi ministrul apărării, Mircea Duşa. „Deci discuţia a fost de a evalua situaţia actuală din toate punctele de vedere, iar cel mai important este că trebuie să se înţeleagă şi să ştie lumea, ca să nu fie un şoc pentru toţi, că numărul deceselor inevitabil va creşte, pentru că sunt câteva cazuri cu un prognostic exterm de rezervat”, a spus Raed Arafat. Medicul a arătat că situaţia bolnavilor este cu atât mai gravă cu cât au arsuri nu numai pe porţiuni extinse din corp, dar şi pe căile respiratorii, la care se adaugă o posibilă intoxicaţie, pentru că fumul inhalat conţine şi cianuri şi alte substanţe toxice. În plus, aceşti pacienţi au şi leziuni traumatice, pentru că au fost călcaţi în picioare. „Asta face ca prognosticul să fie mult mai dur”, a spus Raed Arafat. 

29 de răniţi, încă neidentificaţi 

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, 29 dintre persoanele internate în spital nu au fost încă identificate. “În continuarea cercetărilor în cauza privind incendiul produs în Clubul ,,Colectiv’’ din Bucureşti, soldat cu decesul mai multor persoane şi vătămarea corporală a altora, au fost desfăşurate activităţi complexe pentru lămurirea împrejurărilor în care a avut loc evenimentul din data de 30.10.2015. Astfel, activităţile de identificare a persoanelor decedate şi transportate la Institutul Naţional de Medicină Legală ,,Mina Minovici’’ au fost finalizate; au fost efectuate, de asemenea, autopsiile medico-legale dispuse de procuror. Cu privire la persoanele internate în cele 12 unităţi sanitare, s-a stabilit cu certitudine identitatea a 38 de persoane, fiind continuate activităţile specifice pentru stabilirea identităţii unui număr de 29 persoane. S-a continuat cercetarea la faţa locului de către o echipă constituită din procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Omoruri, Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale, experţi criminalişti ai Institutului Naţional de Criminalistică – I.G.P.R., precum şi ai Serviciului Criminalistic din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti. La această activitate au participat, totodată, şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti, ENEL România şi specialişti pirotehnişti, cu precizarea că această activitate va continua şi în zilele următoare. În cadrul activităţilor desfăşurate au fost ridicate noi mijloace materiale de probă ce urmează să fie folosite pentru lămurirea împrejurărilor în care a avut loc evenimentul din data de 30.10.2015. De asemenea, în baza delegării, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti ridică de la sediile mai multor instituţii publice şi private documentele apreciate ca fiind utile soluţionării cauzei. La sediul Poliţiei Capitalei, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, poliţiştii Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei şi ai Direcţiei Investigaţii Criminale din cadrul I.G.P.R. continuă audierile de martori », se precizează în comunicat. 

Marş al durerii, pe străzile Capitalei 

Tragedia în urma căreia 30 de tineri au murit, iar alte câteva zeci se zbat între viaţă şi moarte a determinat peste 10.000 de oameni să se strângă duminică în Capitală, într-un marş al tăcerii şi al durerii, în semn de solidaritate cu familiile victimelor. Mii de flori şi candele au fost depuse de participanţi la locul tragediei, în memoria celor care au pierit în urma incendiului. 

Oltenii, solidari cu victimele incendiului 

Oficialii de la Centru au decretat încă de sâmbătă trei zile de doliu naţional, în tot acest timp instituţiile judeţene şi locale trebuind să arboreze steagul României în bernă. La Olt, cele mai importante instituţii din judeţ, şi anume Prefectura şi Consiliul Judeţean aveau drapelul arborat în bernă. Şi în privinţa donării de sânge mulţi dintre olteni s-au mobilizat, în cursul zilei de duminică chiar şi reprezentanţi ai unor partide politice donând sânge pentru victimele incendiului care a avut loc în Clubul Colectiv. Încă din dimineaţa zilei de sâmbătă, şi reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Olt au luat măsuri în acest sens, trimiţând sânge către spitalele Capitală, iar în aceste zile îi aşteaptă în continuare pe voluntari, dar şi pe angajaţii instituţiilor publice, să doneze sânge pentru cei care au ars în infernul de la clubul bucureştean. (Internet.ro)Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…

Premiul I pentru copiii din Brâncoveni la Festivalul Internaţional „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei

Ansamblul Folcloric „Muguraşii Brâncovenilor” din comuna Brâncoveni a participat în perioada 7 – 9 mai 2017 la cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş. Şi de această dată, copii din ansamblu au reprezentat cu mândrie judeţul Olt şi au reuşit să se întoarcă acasă cu patru premii.
Concurenţa la această ediţie a festivalului a fost una acerbă, participând ansambluri din judeţele Maramureş, Olt, Bihor, Alba, Cluj, Brăila, Sălaj, Satu Mare, Botoşani, Prahova şi Bistriţa Năsăud, iar din străinătate au fost prezente formaţii din Serbia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Însă, Ansamblul „Muguraşii Brâncovenilor” din Brâncoveni a reuşit şi de această dată să impresioneze juriul şi a obţinut premiul I la secţiunea ansambluri folclorice. De asemenea, la secţiunea solişti vocali ansamblul a avut două reprezentante, Nicoleta Iordache reuşind să câştige premiul II, iar Luiza Elena Caluschi menţiune. Pe lângă spectacolul…