Treceți la conținutul principal

Oltenii donează în continuare sânge pentru victimele din #Colectiv

Oltenii continuă să fie solidari cu victimele din Clubul Colectiv din Bucureşti, distrus în urma unui incendiu devastator, care a avut loc în urmă cu aproape două săptămâni. Chiar dacă nu se mai mobilizează permanent pentru a veni la Centrul de Transfuzie Sanguină din Slatina, slătinenii, şi nu doar ei, continuă să doneze sânge atât pentru răniţii care au arsuri grave în urma tragediei, cât şi pentru alţi pacienţi internaţi în spitalele din Capitală. 

„Se donează sânge nu neapărat pentru victime, oamenii nu mai solicită neapărat să doneze pentru victime. În jur de 40 de persoane sunt zilnic la noi la Centru, vin să doneze dintre cei externi, la prima donare, plus donatorii noştri fidelizaţi. Nu am făcut o statistică neapărat pentru victimele din Colectiv, clubul acela blestemat, ideea este că cine a venit şi a donat, a donat şi pentru victime, dar şi pentru pacienţii care sunt internaţi în spitalele din Bucureşti”, a precizat doctorul Ramona Lesnic, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti. Conducerea unităţii sanitare a menţionat, totodată, că nu a primit comandă specială în privinţa donării şi distribuţiei unei anumite grupe de sânge către spitalele bucureştene. Cât în privinţa transportului de sânge de la Centrul de Transfuzie Sanguină Slatina către Capitală, pe lângă cele 50 de unităţi de masă eritrocitară trimise imediat după tragedia de la #Colectiv, s-a mai făcut încă un transport. „Comandă specială pentru o anumită grupă de sânge nu ni s-a dat, când s-a solicitat sânge nu s-a specificat pentru club neapărat, dar am trimis din toate grupele de sânge şi mai multe categorii de produse – masă eritrocitară, plasmă proaspăt congelată şi masă trombocitară. S-a mai făcut un transport, cu ajutorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt s-a trimis sânge pentru Bucureşti, cum v-am spus nu s-a specificat neapărat pentru cei din Spitalul de Arşi, dar presupun că a ajuns o parte şi acolo. Per total, în jur de 30 de pungi de sânge din toate categoriile de grupe au fost trimise către Capitală, şi nu neapărat pe categorii de grupe, cât şi pe produse de sânge”, a declarat doctorul Lesnic. Cei mai mulţi olteni care au donat sânge pentru victimele de la clubul bucureştean au fost elevii de liceu, care au împlinit 18 ani. Dacă săptămâna trecută erau cel puţin 70 de donatori pe zi, la începutul acestei săptămâni numărul lor s-a înjumătăţit. „De la licee au fost cei mai mulţi donatori. Au venit copii de liceu, care au împlinit 18 ani, cadre de la Şcoala de Poliţie, şi-au declarat intenţia şi cei de la Crucea Roşie, îi aşteptăm mâine (n.red. – joi), chiar colegi de la Direcţia de Sănătate Publică, în special au fost foarte mulţi tineri. În prima săptămână am avut 350 de persoane care au donat sânge, media a fost de 70 de persoane pe zi, iar de săptămâna aceasta s-a înjumătăţit numărul de persoane, în jur de 30 – 40 de persoane am avut. Nu este un număr care să ne dezamăgească, pentru că a veni 40 de persoane zilnic, constant, înseamnă că asigurăm condiţiile necesare pentru donare şi avem un stoc suficient de sânge”, a adăugat directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Slatina. Miercuri, bilanţul morţilor în urma tragediei din clubul bucureştean a ajuns la 50, alţi peste 100 de răniţi fiind internaţi în continuare cu arsuri grave în spitalele din Bucureşti, dar şi din străinătate.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…

Premiul I pentru Ansamblul „Bălteanca” la Festivalul „Crai Nou” din Braşov

Ansamblul folcloric „Bălteanca” din comuna Bălteni a fost prezent în weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de folclor pentru copii „Crai Nou” de la Braşov şi a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice.
Festivalul a adunat la start sute de copii, membrii ai unor ansambluri folclorice sau solişti vocali, din judeţele Braşov, Olt, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Prahova şi Tulcea. Ansamblul oltean „Bălteanca” a luat parte la tradiţionala paradă a portului popular românesc, iar pe scena din Piaţa Sfatului din Braşov s-a remarcat cu cele trei momente coregrafice atent pregătite de instructorul coregraf Alexandru Rizea, respectiv cu suita de dans mixt, dansul de fete şi tradiţionalul dans bărbătesc căluşului. Copiii din Bălteni au reuşit să impresioneze juriul cu dansurile lor şi la final dansatorii olteni au primit din partea organizatorilor premiul I la secţiunea ansambluri de dansuri folclorice, categoria clasele V-VIII, ca…

Premiul I pentru copiii din Brâncoveni la Festivalul Internaţional „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei

Ansamblul Folcloric „Muguraşii Brâncovenilor” din comuna Brâncoveni a participat în perioada 7 – 9 mai 2017 la cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Am fost ş-om fi” de la Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş. Şi de această dată, copii din ansamblu au reprezentat cu mândrie judeţul Olt şi au reuşit să se întoarcă acasă cu patru premii.
Concurenţa la această ediţie a festivalului a fost una acerbă, participând ansambluri din judeţele Maramureş, Olt, Bihor, Alba, Cluj, Brăila, Sălaj, Satu Mare, Botoşani, Prahova şi Bistriţa Năsăud, iar din străinătate au fost prezente formaţii din Serbia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Însă, Ansamblul „Muguraşii Brâncovenilor” din Brâncoveni a reuşit şi de această dată să impresioneze juriul şi a obţinut premiul I la secţiunea ansambluri folclorice. De asemenea, la secţiunea solişti vocali ansamblul a avut două reprezentante, Nicoleta Iordache reuşind să câştige premiul II, iar Luiza Elena Caluschi menţiune. Pe lângă spectacolul…