Treceți la conținutul principal

Oltenii donează în continuare sânge pentru victimele din #Colectiv

Oltenii continuă să fie solidari cu victimele din Clubul Colectiv din Bucureşti, distrus în urma unui incendiu devastator, care a avut loc în urmă cu aproape două săptămâni. Chiar dacă nu se mai mobilizează permanent pentru a veni la Centrul de Transfuzie Sanguină din Slatina, slătinenii, şi nu doar ei, continuă să doneze sânge atât pentru răniţii care au arsuri grave în urma tragediei, cât şi pentru alţi pacienţi internaţi în spitalele din Capitală. 

„Se donează sânge nu neapărat pentru victime, oamenii nu mai solicită neapărat să doneze pentru victime. În jur de 40 de persoane sunt zilnic la noi la Centru, vin să doneze dintre cei externi, la prima donare, plus donatorii noştri fidelizaţi. Nu am făcut o statistică neapărat pentru victimele din Colectiv, clubul acela blestemat, ideea este că cine a venit şi a donat, a donat şi pentru victime, dar şi pentru pacienţii care sunt internaţi în spitalele din Bucureşti”, a precizat doctorul Ramona Lesnic, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti. Conducerea unităţii sanitare a menţionat, totodată, că nu a primit comandă specială în privinţa donării şi distribuţiei unei anumite grupe de sânge către spitalele bucureştene. Cât în privinţa transportului de sânge de la Centrul de Transfuzie Sanguină Slatina către Capitală, pe lângă cele 50 de unităţi de masă eritrocitară trimise imediat după tragedia de la #Colectiv, s-a mai făcut încă un transport. „Comandă specială pentru o anumită grupă de sânge nu ni s-a dat, când s-a solicitat sânge nu s-a specificat pentru club neapărat, dar am trimis din toate grupele de sânge şi mai multe categorii de produse – masă eritrocitară, plasmă proaspăt congelată şi masă trombocitară. S-a mai făcut un transport, cu ajutorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt s-a trimis sânge pentru Bucureşti, cum v-am spus nu s-a specificat neapărat pentru cei din Spitalul de Arşi, dar presupun că a ajuns o parte şi acolo. Per total, în jur de 30 de pungi de sânge din toate categoriile de grupe au fost trimise către Capitală, şi nu neapărat pe categorii de grupe, cât şi pe produse de sânge”, a declarat doctorul Lesnic. Cei mai mulţi olteni care au donat sânge pentru victimele de la clubul bucureştean au fost elevii de liceu, care au împlinit 18 ani. Dacă săptămâna trecută erau cel puţin 70 de donatori pe zi, la începutul acestei săptămâni numărul lor s-a înjumătăţit. „De la licee au fost cei mai mulţi donatori. Au venit copii de liceu, care au împlinit 18 ani, cadre de la Şcoala de Poliţie, şi-au declarat intenţia şi cei de la Crucea Roşie, îi aşteptăm mâine (n.red. – joi), chiar colegi de la Direcţia de Sănătate Publică, în special au fost foarte mulţi tineri. În prima săptămână am avut 350 de persoane care au donat sânge, media a fost de 70 de persoane pe zi, iar de săptămâna aceasta s-a înjumătăţit numărul de persoane, în jur de 30 – 40 de persoane am avut. Nu este un număr care să ne dezamăgească, pentru că a veni 40 de persoane zilnic, constant, înseamnă că asigurăm condiţiile necesare pentru donare şi avem un stoc suficient de sânge”, a adăugat directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Slatina. Miercuri, bilanţul morţilor în urma tragediei din clubul bucureştean a ajuns la 50, alţi peste 100 de răniţi fiind internaţi în continuare cu arsuri grave în spitalele din Bucureşti, dar şi din străinătate.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adolescent mort în accident la Dobrosloveni. Alţi doi tineri au fost grav răniţi

Un tânăr de 18 ani, din comuna Osica de Jos, şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost grav răniţi şi au ajuns la spital în urma unui accident petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 01:30, în comuna Dobrosloveni.
Tânărul care a decedat era pasager într-un autoturism Renault Megane la volanul căruia se afla un alt tânăr, în vârstă de 19 ani, tot din comuna Osica de Jos. Potrivit poliţiştilor, şoferul de 19 ani, în timp ce conducea autoturismul, a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi a lovit un cap de pod de pe marginea drumului. În urma impactului violent, autoturismul s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Pe lângă oamenii legii, la faţa locului au ajuns şi mai multe echipaje cu cadre medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. Salvatorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caracal cu o autospecială de stingere incendii, dotată cu accesorii de descarcerare s-au deplasat şi ei în zona producerii accidentului, însă nu au intervenit, niciunul dintre…

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…