Treceți la conținutul principal

Exerciţiu în caz de inundaţii pe râul Vedea, în comuna Icoana

Zeci de persoane au fost angrenate miercuri dimineaţa la un exerciţiu în caz de inundaţii care a avut loc în comuna Icoana, la obiectivul îndiguire şi regularizare râul Vedea. Simulare a constat în apariţia unei viituri pe cursul de apă, în aval de Staţia Hidrometrică Buzeşti, cu depăşirea cotelor de pericol. 

La faţa locului au fost prezente prefectul Silviu Neacşu, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt, locotenent colonelul Adrian Tănase, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, dar şi reprezentanţi ai Primăriei Icoana, Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, Sistemul Hidrotehnic Independent Olt şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt. Potrivit scenariului, în data de 24 noiembrie 2015 în bazinul hidrografic superior al râului Vedea s-au înregistrat precipitaţii semnificative de peste 150 de litri pe metru pătrat, acestea determinând crearea unei viituri pe cursul de apă. „În data de 25 noiembrie la Staţia Hidrometrică Buzeşti – râul Vedea s-au înregistrat următoarele valori: H (n.red. – nivelul apei) = 630 centimetri, cota de pericol fiind mai mare fiind depăşită cu 130 centimeti, iar Q (n.red. – debitul apei) = 256 metri cubi pe secundă, cota de pericol fiind depăşită cu 135 metri cubi pe secundă. Având în vedere viitura creată pe râul Vedea, directorul SHI Olt (n.red. – Ion Mutu Mazilu) solicită conducerii ABA Argeş-Vedea trimiterea la faţa locului a Formaţiei de Intervenţie Rapidă pentru supraînălţarea malului drept al râului Vedea aval de zona îndiguită din localitatea Icoana, în vederea evitării inundării localităţii. Formaţia de Intervenţie Rapidă a ABA Argeş-Vedea s-a deplasat la faţa locului realizând aval de digul construit în anul 2015, un dig format din hidrobaraje pe o lungime de 150 metri şi o înălţimede 1,5 metri, viitura creată pe râul Vedea fiind tranzitată astfel fără probleme pe zona îndiguită”, a fost scenariul simulării de inundaţii din comuna Icoana. Scopul exerciţiului a fost acela de verificare a modului de intervenţie a Formaţiei de Intervenţie Rapidă constituită la nivelul ABA Argeş-Vedea în utilizarea echipamentelor de intervenţie achiziţionate în cadrul proiectului Watman şi a avut rezultat scontat.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adolescent mort în accident la Dobrosloveni. Alţi doi tineri au fost grav răniţi

Un tânăr de 18 ani, din comuna Osica de Jos, şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost grav răniţi şi au ajuns la spital în urma unui accident petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 01:30, în comuna Dobrosloveni.
Tânărul care a decedat era pasager într-un autoturism Renault Megane la volanul căruia se afla un alt tânăr, în vârstă de 19 ani, tot din comuna Osica de Jos. Potrivit poliţiştilor, şoferul de 19 ani, în timp ce conducea autoturismul, a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi a lovit un cap de pod de pe marginea drumului. În urma impactului violent, autoturismul s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Pe lângă oamenii legii, la faţa locului au ajuns şi mai multe echipaje cu cadre medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. Salvatorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caracal cu o autospecială de stingere incendii, dotată cu accesorii de descarcerare s-au deplasat şi ei în zona producerii accidentului, însă nu au intervenit, niciunul dintre…

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…