Treceți la conținutul principal

Elevi de la Liceul Izvoarele, pompieri şi jandarmi pentru o zi

Proiectul „Ziua Ştafetei – Acum decid eu”, desfăşurat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi Liceul Tehnologic Izvoarele, a luat amploare în acest an, printre instituţiile care s-au alăturat acestuia fiind şi două instituţii ale Ministerului Afacerilor Interne din teritoriu. Aşadar, vineri, 20 de elevi din cadrul Liceului Tehnologic Izvoarele au fost, pentru câteva ore, pompieri şi jandarmi.

Acțiunea „Ziua Ştafetei – Acum decid eu!” celebrează dreptul tuturor tinerilor de a participa în societate și se desfășoară anual pe data de 20 noiembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a semnării Convenției privitoare la Drepturile copilului. Scopul activității este facilitarea participării copiilor și tinerilor la deciziile importante ce le pot influența viața și comunitatea în care trăiesc. Concret, tinerii din Izvoarele au „preluat” meseria visată, pe care au decis singuri că vor s-o experimenteze. Pentru câteva ore, elevii au fost salvatori şi s-au pus în pielea oamenilor legii care intervin în forţă pe timpul unor misiuni. La sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, tinerilor le-au fost prezentate autospecialele și echipamentele din dotarea salvatorilor olteni, activitățile pe care militarii le desfășoară pe parcursul unei ture de serviciu și au putut folosi echipamentele pompierilor profesioniști. „Vizita a fost de bun augur atât pentru elevii salvatori, cât și pentru mentorii acestora, participanţii la activitate promițându-le militarilor că vor mai vizita și cu alte ocazii inspectoratul și că vor urma o carieră în arma pompierilor”, a precizat plutonierul major Alin Băsăşteanu de la ISU Olt. La Jandarmeria olteană, elevilor le-au fost prezentate spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea jandarmii din municipiul Slatina, echipamentul, materialele folosite pe timpul executării misiunilor de asigurare şi restabilire a ordinii publice şi autospecialele de intervenţie. Tinerii au avut ocazia să acţioneze autentic în meseria pe care vor s-o urmeze, au interacţionat cu jandarmii, au îmbrăcat o parte din echipamentul de intervenţie, experimentând astfel o parte din provocările reale ale acestei profesii. „Prin participarea la acest proiect, elevii au petrecut câteva ore în «umbra» jandarmilor, având posibilitatea să observe cum se derulează o zi de lucru în Jandarmeriei Olt, cum se pregătesc jandarmii, să înveţe mai multe despre un loc de muncă, competenţele necesare şi responsabilităţile aferente lui”, a declarat locotenent colonelul Emanuel Botan, purtătorul de cuvânt al IJJ Olt.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Adolescent mort în accident la Dobrosloveni. Alţi doi tineri au fost grav răniţi

Un tânăr de 18 ani, din comuna Osica de Jos, şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost grav răniţi şi au ajuns la spital în urma unui accident petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 01:30, în comuna Dobrosloveni.
Tânărul care a decedat era pasager într-un autoturism Renault Megane la volanul căruia se afla un alt tânăr, în vârstă de 19 ani, tot din comuna Osica de Jos. Potrivit poliţiştilor, şoferul de 19 ani, în timp ce conducea autoturismul, a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi a lovit un cap de pod de pe marginea drumului. În urma impactului violent, autoturismul s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Pe lângă oamenii legii, la faţa locului au ajuns şi mai multe echipaje cu cadre medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. Salvatorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caracal cu o autospecială de stingere incendii, dotată cu accesorii de descarcerare s-au deplasat şi ei în zona producerii accidentului, însă nu au intervenit, niciunul dintre…

Accident de muncă mortal la Alro Slatina

Un bărbat de 51 de ani, originar din satul Sineşti, oraşul Potcoava, căsătorit şi tată a cinci copii, şi-a pierdut viaţa, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui grav accident de muncă petrecut la uzina de aluminiu Alro din municipiul Slatina.
Tragedia a avut loc în jurul orei 01:45, în timp ce bărbatul, angajat ca maşinist ambalator la silozurile de alumină la Alro, încerca să remedieze o defecţiune apărută la un vagon cisternă cu alumină calcinată pe care îl descărca. Ion Răcău a fost aruncat la pământ de suflul rezultat în urma desprinderii unui capac al vagonului şi, potrivit unor informaţii, a murit pe loc, având capul zdrobit. „Am fost solicitaţi să intervenim la faţa locului, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva pe bărbat, care avea craniul strivit. Cadrele medicale nu au mai efectuat manevre de resuscitare, constatând decesul acestuia”, a precizat medicul Marian Furtună, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt. O echipă operativă din c…

Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, gazda Olimpiadei „Tinerii dezbat”

Sâmbătă şi duminică, la Slatina se va desfăşura etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică „Tinerii dezbat”.
Olimpiada este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi va avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina. 13 echipaje, dintre care zece la secţiunea începători şi trei la secţiunea avansaţi, participă la această activitate, a cărei deschidere oficială este anunţată pentru data de 27 mai, în intervalul orar 09:30 – 10:00. Cele zece echipaje la secţiunea începători sunt Colegiul Național „Ion Minulescu”, Colegiul Național „Radu Greceanu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Economic „P. S. Aurelian”, Liceul cu Program Sportiv – Slatina, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” – Balș, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Ioniță Asan”, Colegiul Tehnic „Matei Basarab” – Caracal, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” – Osica de Sus, iar cele zece echipaje la secţiunea avansaţi sunt Lic…